Dvojí metr Západu – „co je v pořádku v souvislosti s Ukrajinou, je kritizováno ve vztahu k Ázerbájdžánu“

od Karabach.cz

Farhad Mammadov Ph.D.

Hned na úvod poznamenám, že důvodem kritiky Západu (USA, EU a Kanady) v tomto článku je uplatnění politiky dvojího standardu Západu vůči Ázerbájdžánu. Vždy bylo překvapivé, že Západ během 25 let jednání podporoval agresivní politiku Arménie, spojence Ruska, proti Ázerbájdžánu, přestože Ázerbájdžán prosazoval v rámci zájmů téhož Západu nezávislou politiku.

Proč tedy nepíši o Rusku? Vždyť Rusko je spojencem Arménie a uskutečňuje svou politiku podle svých zájmů. Ázerbájdžán vede vůči Rusku pragmatickou politiku, jež je účelná, předvídatelná, zásadová a realistická. Baku reaguje na pozitivní kroky Moskvy obdobně pozitivně, ale na šmejdství jako „Vardanjanův projekt“ odpovídá tvrdě a upřímně…

Tento zatracený komplex viny, jež cítí na Západě vůči Arménům, je jejich věc, jejich komplexy… Používat to, co bylo nebylo v roce 1915, k ospravedlnění agresivní politiky Arménie, ničení a etnických čistek ázerbájdžánského obyvatelstva, je vrcholem cynismu a vrcholem vlastní nevědomosti.

Pojďme se tedy podívat na konkrétní případy dvojího standardu:
Sankce proti agresorovi – Po ruském obsazení a anexi Krymu a později po vypuknutí rozsáhlé války proti Ukrajině byly na Rusko uvaleny bezprecedentní sankce. Arménie obsadila ázerbájdžánská území, která Západ uznává jako ázerbájdžánská (tedy sedm okresů), a proti Arménii nebyly přijaty žádné sankce uvaleny, naopak byla a je jí poskytována politická a finanční podpora.

Bayraktary – je samostatné téma, o kterém se již diskutovalo. Během druhé karabašské války se Západ obrátil proti Ázerbájdžánu a Turecku, protože byly použity drony Bayraktar. Ve válce na Ukrajině byly Bayraktary nazývány „anděly“…
Zbraně ze zahraničí – Západ po dvě desetiletí zakázal veškeré prodeje zbraní ze zemí NATO do Ázerbájdžánu.

Na rozdíl od Arménie nám nikdo nedal zbraně zadarmo. A to i přesto, že území Ázerbájdžánu je okupováno Arménií. Ale Západ sám dodává zbraně Ukrajině a v neomezeném množství.

Park trofejí – když Ázerbájdžán uspořádal přehlídku vítězství a otevřel Park trofejí, politici na Západě se rozhořčovali, jak je to „nehumánní“.

Jenže v případě Ukrajiny sám prezident Biden navštívil Park trofejí v Kyjevě, a tato návštěva je podle protokolu povinná. Dnes jsou již trofeje z Ukrajiny vystaveny v malých postsovětských pobaltských zemích, jako je Litva a Lotyšsko.

Kéž by Ukrajina měla svou vlastní Přehlídku vítězství… a koneckonců z účasti na této přehlídce budou těžit představitelé všech západních zemí, kteří se na Erdoganovu účast na Přehlídce vítězství v Baku dívali s pokřiveným obličejem.

Občané nepřátelských států – když ázerbájdžánský prezident prohlašuje, že arménská menšina má právo se rozhodnout, zda chce nadále žít v Karabachu jako občané Ázerbájdžánu, a pokud s tím nesouhlasí, může odejít – je to v očích Západu projev etnické čistky. Když ale prezident Zelenskyj prohlásí, že po navrácení Krymu Ukrajině budou muset všichni ruští občané poloostrov opustit, je to v pořádku.

Zvláštní statuty – Rusko od roku 2014 požaduje pro Donbas zvláštní statut, Západ je proti. V případě karabašských Arménů ale požaduje po Ázerbájdžánu „statut“ pod záminkou „diskuse o právech a bezpečnosti karabašských Arménů za mezinárodní účasti“.

Ázerbájdžán rozvíjí své vztahy s ostatními zeměmi pragmaticky; pokud však dojde k překročení červených linií a k provokujícím postojům, je reakce na místě. USA a EU mohou i nadále pokračovat s dvojími standardy vůči Ázerbájdžánu, pak ale reakce Ázerbájdžánu bude pragmatickou – vezmeme od nich vše, co potřebujeme a odmítne vše, co se nám nehodí. Ať si dělají co chtějí…

Autor članku politolog Farhad Mammadov Ph.D. je ředitelem Výzkumného centra jižního Kavkazu.

You may also like

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Kliknutím na „Rozumím“ vyjadřujete souhlas. Rozumím