Ve městě Šuša odstartoval hudební festival Chary bulbul

od Karabach.cz


Ve středu 12. května v Šuše odstartoval hudební festival Chary bulbul (pozn. český název rostliny chary bulbul tořič včelonosný). Tento festival se poprvé konal v květnu roku 1989 a byl načasován na 100. výročí ázerbájdžánského zpěváka-chanende (pozn.ed. zpěvák národních písní) Saida Šušínského.

Festival Chary bulbul, jenž v roce 1990 získal status mezinárodního festivalu, byl skutečným svátkem hudby pro obyvatelé Ázerbájdžánu a byl pořádán v několika ázerbájdžánských městech.

Byly zde představeny nejen místní sbory a hudebníci, ale také folklórní sbory z bývalých sovětských republik i ze zahraničí – z Nizozemska, Německa, Izraele a Turecka, což vzbuzovalo velký zájem veřejnosti.

Kvůli vypuknutí Karabašské války v 90. letech byl v Šuše vyhlášen vojenský stav, proto byl hlavní koncert přesunut do vedlejšího města Agdam. Mezi vystupujícími obzvlášť vynikal Gadir Rustamov s písní „Sona bulbuller“. Některé koncerty se v rámci festivalu konaly v dalších městech Karabachu a také městech Barda a Agdžabedi. Celkem se festivalu zúčastnilo kolem 170 hudebníků z různých zemí.

Logo festivalu „Chary bulbul 1991

Logo festivalu Chary bulbul 1991

Naposledy měl festival proběhnout 15. května 1992 a mělo se ho účastnit na 500 lidí z 30 zemí. Kvůli armenské okupaci města Šuša, která začala 8. května, byla však událost zrušena.

Letos se poprvé po 30 letech bude festival konat v již osvobozené Šuše. Očekava se vystoupení sólistů ruského Velkého divadla Jusifa Ejvazova, Dinary Alijevové a Elčina Azizova.

Na koncertě vystoupí také zpěvák Azer Rzazade, kamančistka Šafiga Ejvazová, Ázerbájdžánský státní symfonický orchestr Uzejira Hadžibejova, Ázerbájdžánský státní komorní orchestr Gara Garajeva a další sbory.

Dne 12. května festival konající se jako v minulosti na pláni Džidyr Duzu (Cıdır düzü) představil posluchačům a televizním divakům hudební tvorbou národů žijících v Ázerbájdžánu a také ázerbájdžánské národní písně a díla klasické hudby.

Hudební festival je pořádán za podpory Nadace Hejdara Alijeva.

You may also like

Napsat komentář

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Kliknutím na „Rozumím“ vyjadřujete souhlas. Rozumím